UO-Technologia | Nowalijki-źródło witamin czy chemii???
Wychodząc naprzeciw wymaganiom rosnącego zapotrzebowania na bezpieczną i wysokiej, jakości żywność Laboratorium UO – Technologia zapewnia szeroki wachlarz usług w tym właśnie zakresie. Laboratorium UO - Technologia Sp. z o.o. wykonuje analizy fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne artykułów spożywczych, surowców do produkcji żywności, suplementów oraz wody pitnej
Pestycydy, owoce, warzywa, Ethephon, etefon, badania, Laboratorium, techniki oznaczania, pozostałości środków ochrony roślin, badania oprysków, badania owoców i warzyw, toksyczność , jabłka, badanie jabłek
886
post-template-default,single,single-post,postid-886,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nowalijki-źródło witamin czy chemii???

Nowalijki-źródło witamin czy chemii???

Opublikowane przez B0st0n w Aktualności, Uncategorized

Nowalijki są to młode warzywa ukazujące się na wiosnę. Pochodzą one zwykle ze szklarni i są sprzedawane jako pierwsze w sezonie. Zastosowanie sztucznych warunków takich jak: oświetlenie, temperatura, wilgotność oraz odpowiednie nawożenie pozwala na ich szybki zbiór i sprzedaż. Uprawa w gruncie daje plony dopiero miesiąc później. Do najchętniej spożywanych nowalijek zaliczamy: pomidora, rzodkiewkę, sałatę oraz szczypiorek.

Nowalijki mają zarówno witaminy jak i mikroelementy, których nasz organizm potrzebuje po sezonie zimowym. Ich zawartość w roślinach szklarniowych jest zbliżona do gruntowych. Nowalijki bogate są szczególnie w potas, wapń, magnez witaminę C i E a  także kwas foliowy. Ochraniają nasz organizm przed wolnymi rodnikami, dbają o kondycję naszych włosów, paznokci i skóry a także pozytywnie wpływają na naszą odporność.

Obawy dotyczące nowalijek związane są głównie z ich nawożeniem. Zastosowanie środków chemicznych może okazać się niebezpieczne dla naszego zdrowia. Młode warzywa bardzo szybko chłoną substancje nawożące i zanieczyszczenia. Spożywanie takich produktów powoduje, że w organizmie może dochodzić do kumulowania się pestycydów, ołowiu, rtęci a azotany przekształcane do azotynów wykazują działanie rakotwórcze. Nowalijki, pobierają azot w sposób nieselektywny (tyle ile im jest potrzebne) a nadmiar kumulują w korzeniach i liściach.

Organizm ludzki w 90% nie magazynuje azotanów i wydala je z moczem. Według Światowej Organizacji Zdrowia bezpieczna dzienna dawka azotanów to 300 mg na dobę (równoważna np pęczkowi rzodkiewek). Spożywając nowalijki należy pamiętać o kilku zasadach: nie wolno ich trzymać w woreczkach foliowych (w takich warunkach azotany zmieniają się do szkodliwych azotynów), przed zjedzeniem należy je dokładnie umyć, a nawet obrać, nie należy kupować warzyw w pobliżu ruchliwych ulic (chłoną szkodliwe związki wbudowując je w swoje struktury). Należy pamiętać, żeby nie traktować nowalijek jako główne źródło witamin a przy zakupie zwracać uwagę na dostępne certyfikaty.

Wychodząc na przeciw UO-Technologia wprowadziło ofertę badań na oznaczanie pozostałości azotanów i azotynów w warzywach. Wiarygodność oznaczeń została potwierdzona poprzez zadowalające wyniki w badaniach biegłości zagranicznych i krajowych.

aut. Agnieszka Borowiec

25 maja 2015